blok-oranje-rood

Jubileum 10 jaar FC Zutphen – 230 jaar voetbal

blok-oranje-rood

In juni vierde FC Zutphen haar 10 jarig jubileum en is daarmee de jongste voetbalclub van Zutphen, maar tegelijkertijd ook de club met de meeste voetbaljaren: 230 jaar! Verdeeld over SV Zutphen (1921-2006: 85), Hercules (1932-1997: 65), Wilhelmina SSS (1936-1997: 61), WHcZ (1997-2006: 9) en FC Zutphen (2006-2016: 10).

Zonder fusie zou SV Zutphen dit jaar 95 zijn geworden en zou WSSS haar 80-jarig jubileum vieren. De club werd opgericht op 21 juli 1936, maar dit ging niet zonder slag of stoot. In die tijd werd er op zaterdag gewerkt en ging men ook op zaterdag nog naar school. Maar langzaam werd de vrije zaterdag, of in elk geval de vrije zaterdagmiddag, steeds meer gemeengoed en werd het volgens enkele Christelijke jongemannen, die niet op zondag wilden voetballen, hoog tijd voor een hernieuwde poging om een zaterdagclub op te richten. Onder aanvoering van Denis (Dick) Scholten, die een eerdere poging met GVC (1925-1930) zag strandden, lukte het nu wel. Wel bleef SSS jarenlang een klein groepje dat ternauwernood het hoofd boven water kon houden. Het veld waarop gespeeld werd moest worden gepacht (10 cent per speler voor elke wedstrijd). Na de oorlog werd het SV Zutphen veld aan de Pollaan overgenomen, maar alvorens daar op gespeeld kon worden moesten eerst de loopgraven worden gedicht! Als kleedaccommodatie werden wagons van de Spoorwegen gebruikt.

De eerste helft van de vorige eeuw is uiteraard niet te vergelijken met de tijd van nu. De clubs waren kleiner en de clubliefde was over het algemeen groter. Men koos ook bewuster uit sociale (buurt) of idealistische (religie) overwegingen voor een bepaalde club. Ook de sportbeleving was heel anders. Enkele weken terug kwam mij, min of meer toevallig, het ‘Zutphen’s Korfbalnieuws’ van 15 juni 1922 onder ogen. Het betrof het 2e nummer van de 1e jaargang. Om te komen tot meer abonnees op dit orgaan werden de lezers vriendelijk verzocht zich aan te melden. Het woord werd niet alleen gericht tot de actieve korfballers, maar ook tot andere sporters. En een speciaal woord aan oud-korfballers, ik citeer: ‘Oud-Korfballers, nu getrouwd en te dik bevonden voor de sport, hebben ons verzekerd dat de 1e uitgave fijn in orde was.’ Een dergelijke zin zou tegenwoordig als een regelrechte belediging worden opgevat.

Overigens vierde de korfbalclub KVZ in juni haar 100-jarig jubileum omdat ZKC in 1916 het levenslicht zag. De vraag is dus: Wat doen wij over 5 jaar??

Eric Hoff

Vind ik leuk 0