blok-oranje-rood

Gemeente Zutphen: Sporten op kunstgrasvelden

blok-oranje-rood

Het tv-programma Zembla heeft 5 oktober jl. aandacht besteed aan het gebruik van rubberkorrels in kunstgrasvoetbalvelden en de eventuele gezondheidsrisico’s.

Geen reden tot stoppen met sporten

Wij begrijpen dat naar aanleiding van de uitzending van Zembla mogelijk zorgen zijn over de veiligheid van het sporten op kunstgrasvelden. Daarom hebben wij GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Noord- en Oost- Gelderland om advies gevraagd. De GGD volgt het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM.) Op basis van de bestudeerde informatie verwacht het RIVM niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico’s voor de gezondheid en daarom is er nu geen reden om te stoppen met sporten op deze velden. Het RIVM heeft dit ook herbevestigd na de uitzending van Zembla. De gemeente Zutphen, Warnsveldse Boys, Bequick, vv AZC en FC Zutphen volgen dit advies.

Onderzoek

Het RIVM schrijft op haar website: “Op verzoek van het ministerie van VWS is in januari 2016 nog eens kritisch naar de studie-opzet van de bij Zembla omstreden IndusTOX studie gekeken. Het RIVM concludeert dat er PAKs uit rubbergranulaat kunnen vrijkomen, er zijn echter geen aanwijzingen dat dit leidt tot een gezondheidsrisico voor de sporter. Wel heeft het RIVM aanbevolen aan het Ministerie om alle nieuwe informatie te evalueren. Het is dan ook goed dat het European Chemical Agency (ECHA) in opdracht van de Europese Commissie onderzoek doet naar de risico’s van rubbergranulaat. De uitkomsten hiervan worden begin 2017 verwacht.”

Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet. Als de uitkomsten bekend zijn, dan zullen we in samenspraak met de verenigingen bekijken wat dit voor ons betekent en wat vervolgens eventueel nodig is.

Kunstgrasvelden in de gemeente Zutphen

Bij vier voetbalverenigingen in de gemeente Zutphen wordt het kunstgrasveld ingestrooid met het rubbergranulaat. Dit zijn Warnsveldse Boys, Be Quick, AZC en FC Zutphen. Bij Mixed Hockeyclub Zutphen en Korfbalvereniging Zutphen sporten ook op kunstgrasvelden, maar is de toplaag met zand ingestrooid en niet met de rubberkorrels.

Vragen?

Heeft u vragen over het bovenstaande? Neem dan contact op met de voorzitter van de voetbalvereniging. U kunt ook bellen met de gemeente op telefoonnummer 14 0575.

Aanvulling FC Zutphen:
Zie ook KNVB site
RIVM: ‘Geen reden om niet te sporten’
Vraag en antwoord

Vind ik leuk 0