blok-oranje-rood

Column: Beweging bij de zondagamateurs

blok-oranje-rood

Zelf voetbalde ik mijn hele carrière bij de zondagamateurs. Eerst bij VV Gorredijk daarna SV Helios en vervolgens ASC Nieuwland. Vanaf het moment dat ik mocht debuteren in het eerste elftal, leefde ik van zondag naar zondag. Verloor ik, dan kon het niet snel genoeg weer zondag zijn. Maar won ik, dan liepen de dagen van de week vanzelf. De ‘zondag’ was bepalend voor mijn agenda. Heilig in huize Van der Zee.

Dat dat niet overal het geval was en voor veel clubs juist de zaterdag als belangrijkste dag in de week gold, drong pas later tot mij door. Natuurlijk kende je de namen van verenigingen zoals de Kozakken Boys, IJsselmeervogels en DOS Kampen. Maar waarom zij op zaterdag speelden, en wij op zondag, daar maakte niemand zich druk om. Zo was het gewoon. Terwijl het helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Ons amateurvoetbal is zo’n beetje het laatst overgebleven functionerende rijksmonument van de verzuiling. Een meer dan honderd jaar oude constructie, waarin de samenleving op basis van protestants-christelijke, rooms-katholieke en socialistische overtuigingen werd ingedeeld. Eind jaren ‘60 werden die zorgvuldige geplaatste maatschappelijke wandjes omvergeblazen (of geblowd, daar zijn de meningen over verdeeld).

Hoe dan ook. We spelen anno 2017 in een competitiestructuur die op leeftijd is en barstjes gaat vertonen. Zeker als we de verhalen mogen geloven over de ontwikkelingen van het zondagamateurvoetbal. Zo zou het aantal leden bij de zondagclubs hard teruglopen, komen er op zondag steeds minder mensen kijken, morren grote gemeentes over sportparken die de toestroom op zaterdag nauwelijks aankunnen en gaat het gerucht dat diverse zondagclubs zinspelen op een overgang naar het zaterdagvoetbal. Wat ervan klopt? Niemand weet het precies. Daarom vroeg ik vorige week aan onze marketing intelligence & dataspecialist, Rick Koetsier, om eens wat dieper in de cijfers te duiken van het amateurvoetbal. Snel bleek dat de wereld van de zondagamateurs aan het opschuiven is naar de zaterdag. Zo heeft inmiddels 16,2 procent van de 1.046 clubs – die vier jaar geleden alleen nog over zondag-teams beschikte – inmiddels meerdere elftallen ingeschreven voor de zaterdagcompetitie. Daarnaast is in de afgelopen vier jaar het aantal mannelijke senioren elftallen in de zondagcompetitie met 10,7 procent gedaald. Terwijl de teams op zaterdag hun omvang met 7,4 procent zagen groeien.

Er is dus wel degelijk wat aan de hand bij de zondagamateurs. Maar moeten we ons zorgen maken? Clubs blijken in elk geval steeds meer rekening te houden met de veranderingen en de bewegingen in het voetbal. Ze passen zich aan. De transformatie naar de zaterdagafdeling lijkt voorlopig de populairste oplossingsrichting. Of die ook het meest duurzaam is, valt te bezien. Wat we wél weten is dat de moderne voetbalconsument zijn vrije tijd steeds liever zelfs indeelt, zonder al te veel poespas of verplichtingen. Het weekend is er vooral om te genieten. Daarom komt misschien zelfs de vrijdagavond in beeld als aantrekkelijke speeloptie. Wie het weet mag het zeggen. Een ding is tenminste zeker: niks doen is stilstaan. Blijf bewegen.

Jan Dirk van der Zee is directeur amateurvoetbal KNVB. In zijn wekelijkse column bericht Jan Dirk over alles wat voetbal mooi maakt (en soms lastig) en geeft hij zijn kijk op het voetbal en het verenigingsleven. Reageren? Dat kan via jandirk.vanderzee@knvb.nl.

Vind ik leuk 0